Verslag workshop RIBW Brabant

De gelijkwaardige rol van vrijwilligers

Janske van Gerven, Medewerker Vrijwilligers & Projecten bij RIBW Brabant

Bij RIBW Brabant is zijn vrijwilligers niet meer weg te denken uit de organisatie. Ze zijn al een paar jaar actief bezig om vrijwilligers een plek te geven in de organisatie. Met resultaat: in één jaar tijd is RIBW Brabant van 30 naar 100 externe vrijwilligers gegaan.

Gelijkwaardigheid voorop
De huidige werkvorm is de afgelopen twee jaar uitgerold. Workshopleider Janske van Gerven is begonnen in de rol van ‘kwartiermaker’, waarin ze voornamelijk praktische problemen aanpakte. Intussen is de rol van de vrijwilligers stevig verankerd in de teams.

Basis van het vrijwilligerswerk is gelijkwaardigheid. Bij RIBW Brabant is een vrijwilliger gelijk aan de betaalde medewerker. Vrijwilligers nemen deel aan teambesprekingen, voortgangsgesprekken, personeelsuitjes enz. In de praktijk kan er verschil zijn door het aantal uren dat een vrijwilliger meedraait, maar de kern van de zaak blijft gelijkwaardigheid.

Andere beleving
Dat is een hele omslag, die flinke wat interne coördinatie en organisatie vereist wat betreft werving, selectie, plaatsing en evaluatie. Janske: “Ten aanzien van de medewerkers is het belangrijk om open en transparant te zijn: hoe, wat, waarom doen we dit als organisatie?”

Het is geen verandering die alleen is ingegeven door geld, dat zou een negatieve hoofdreden zijn. Het is vooral goed voor de cliënt: Een vrijwilliger wordt anders beleefd door een cliënt. Een vrijwilliger is participant van de maatschappij waar de cliënt (weer) tot wil toetreden. Dat geeft de vrijwilliger per definitie meerwaarde.

Betere zorg
Daarnaast speelt geld natuurlijk wel een rol. De professionals kunnen belangrijk werk niet meer doen, terwijl iedereen aanvoelt dat het goed voor de cliënt is. Denk aan uitstapjes, koffie drinken, zwembad bezoeken, enz.

Blijft het voor de ‘profs’ dan nog wel leuk? Is het straks niet zo dat zij de kastanjes uit het vuur halen en de vrijwilligers op een terrasje zitten? Dat was een vraag die duidelijk tijdens de workshop naar boven kwam.
Workshopleider Janske van Erven is daar niet bang voor. De professionals zijn en blijven verantwoordelijk voor de basis: de organisatie van de zorg en middelen (waar de vrijwilligers ook toe behoren).

"Die rol is anders, maar het is ook een kwestie van ‘zo is het’", vindt Janske. “Het blijft een rol die veel voldoening schenkt en op deze manier bieden we betere zorg dan voorheen aan een cliënt.”