Actueel

TERUG NAAR OVERZICHT

Nieuwe aanpak houdt psychisch kwetsbaren langer thuis

18-06-2018

Waar onze sector zich voor inspant: gewoon thuis als het kan. In samenwerking is veel mogelijk: in regio Gouda werken drie woningcorporaties, het Leger des Heils en de aanbieders van beschermd wonen Kwintes en Eleos samen en organiseren een netwerk aan ondersteuning in de buurt, passend bij de behoefte van de persoon. Het kan en het werkt!

Zie berichtgeving in het Algemeen Dagblad d.d. 18 juni 2018

Nieuwe aanpak houdt psychisch kwetsbaren langer thuis

In 2016 stonden 53 personen op de wachtlijst voor beschermd wonen, eind 2017 nog maar 19. Ongeveer de helft van hen is bovendien al op gesprek geweest bij een zorginstelling of gaat binnenkort naar zo’n woonvorm. De daling is volgens het Goudse college van b en w het resultaat van het project Gewoon Thuis. Dat begon in 2016 als proef in Gouda en de Krimpenerwaard, maar is nu een onderdeel van het reguliere zorgaanbod. Het project is zo’n succes dat ook Zuidplas en Waddinxveen zich hebben aangesloten. Bodegraven-Reeuwijk is geïnteresseerd. Drie woningcorporaties, het Leger des Heils en de aanbieders van beschermd wonen Kwintes en Eleos werken samen. Zij zorgen bij in totaal 42 Gouwenaars en inwoners van de Krimpenerwaard voor intensieve begeleiding net als voor een beschermde woonomgeving, maar dan gewoon thuis.

Connectie
De afspraak is dat er snel en zo vaak als nodig iemand komt helpen bij een terugval. "Het idee is dat mensen die vanuit begeleid wonen komen en nu een eigen plek hebben, altijd kunnen binnenlopen bij of bellen met de woonlocatie waar zij vandaan komen", stelt Margo Hondebrink, projectleider Gewoon Thuis, van Kwintes. "Of we zoeken een connectie in de wijk, waarop iemand kan terugvallen die met grote onzekerheden kampt of angstig is door een psychose. In elke Goudse wijk zit wel een vestiging van Kwintes, Eleos of het Leger des Heils. De wetenschap dat iemand twee straten verderop kan aanbellen, geeft een gevoel van veiligheid. We hoeven minder vaak op bezoek te komen dan we van tevoren hadden verwacht."

Geruststellen
Voor wie door psychische problemen de deur niet uit durft, werken de zorgorganisaties samen met wijkverpleegkundigen van Vierstroom, die ’s nachts op afroep beschikbaar zijn. Na een speciale training voor de geestelijke gezondheidszorg kunnen zij psychisch kwetsbare mensen geruststellen als het niet goed gaat. Bij hoge nood springt de crisisdienst van de ggz bij. Mozaïek Wonen, Woonpartners Midden-Holland en QuaWonen voor de Krimpenerwaard stellen woningen beschikbaar. Aan de Agnietenstraat in Gouda in het voormalige stadskantoor kregen Kwintes en het Leger des Heils verspreid over het complex ieder zeven huizen toegewezen. "Van daaruit ben je zo bij de appartementen aan de Paradijs en ook het Leger des Heils is niet ver weg."