alle innovaties

TERUG NAAR OVERZICHT

VITA (Nijmegen en Rivierenland)

14-03-2014

VITA: een programma voor de ontwikkeling van een gezonde(re) leefstijl van cliënten, met praktische coaching en hulpmiddelen.

Vita_A3-placemat-rgb 355x236
Hoe ontstaan?
Mensen met een psychiatrisch ziektebeeld leven ongezonder dan de gemiddelde Nederlander. De RIBW Nijmegen & Rivierenland ziet leefstijlbegeleiding niet als luxe, maar als noodzakelijk onderdeel van verantwoorde zorg. Een gezonde leefstijl: dat is gezond bewegen, gezond eten, en gezond denken en doen. VITA is een preventieproject voor het ontwikkelen van een gezonde(-re) leefstijl bij mensen met psychische klachten. Het is een aangepaste versie van de Health4U-methodiek, bekend binnen de GGZ.

Wie doet wat?
Bij RIBW NR is het bevorderen van een gezonde leefstijl vast onderdeel van het behandelplan  geworden. Sinds 2013 zijn er 36 begeleiders opgeleid tot VITA-coaches. De VITA-coaches worden begeleid door studenten psychomotorische therapie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ook zijn er VITA-boxen voor de cliënten gemaakt: houten kistjes met bewegingstips, gezonde recepten en praktische gadgets (bijv. een stappenteller). Op iedere woonvoorziening en ieder dagactiviteitencentrum wordt elke week een VITA-dag aangeboden:  een beweegactiviteit - wandelen, fietsen, tafeltennissen, jeu de boules - gevolgd door het samen klaarmaken van een gezonde lunch.

Resultaat

De VITA-coaches hebben als taak cliënten enthousiast te maken voor gezonde voeding, beweging, zelfzorg en sociale contacten. Ook is er een verbinding met de gezondheidsmakelaars van de GGD gelegd. De intentie is om VITA ook mogelijk te gaan maken voor ambulante cliënten en andere bewoners in de wijk. De gezondheidswinst? Minder kans op chronische ziekten, een grotere zelfredzaamheid en zelfvertrouwen, wat mensen weer minder afhankelijk maakt van zorg. En dus uiteindelijk ook: lagere zorgkosten.

Foto's rechts:
-de dames van de VITA-voorlichting in hun blauwe blazers
-samen aan de wandel
-de VITA-placemat

Wilt u meer informatie, neem dan contact op met RIBW Nijmegen & Rivierenland, Daniëlle Groeneveld d.groeneveld@ribw-nr.nl of tel. (06) 508 58 788