alle innovaties

TERUG NAAR OVERZICHT

Tobi Vroegh (HVO Querido)

07-10-2013
Tobi Vroegh is een cliëntgestuurde uitgeverij met een link naar de psychiatrie: doordat de auteur er zelf mee te maken heeft (gehad) ofwel door de keuze van het onderwerp.
Toby-72DPI_700x466

Hoe ontstaan?
Tobi Vroegh was een van de oprichters van het eerste Wegloophuis in Nederland, voor patiënten die niet langer in hun psychiatrische instelling wilden blijven. Met het dragen van haar naam wilde de uitgeverij de belangrijke voorvechtster eren. In 2005 fuseerde de uitgeverij met SCIP (Stichting Cliëntgestuurde Initiatieven en projecten), onderdeel van HVO Querido sinds 2009.

Wie doet wat?
Tobi Vroegh wil een brug slaan tussen de psychiatrie en de rest van de samenleving. Dit door het uitgeven van egodocumenten, romans, dichtbundels en kinderboeken van ervaringsdeskundigen. “Cliëntgestuurd” betekent dat twee betaalde parttimers zo'n dertig vrijwilligers faciliteren. Van de vrijwilligers heeft de meerderheid een achtergrond als cliënt. De redacteuren en vormgevers kunnen kwalitatief concurreren met andere professionals. Daarnaast verzorgt Tobi Vroegh ook werk in opdracht.

 

 

Resultaat
De uitgeverij biedt een podium voor ervaringsdeskundigen. De meest uiteenlopende manuscripten worden uitgegeven en vertellen van werelden die vaak onzichtbaar zijn voor de buitenwereld. Hoe ga je om met schizofrenie? Wat betekent leven met een dubbele diagnose? Wat als je partner manisch-depressief wordt? Ook verschijnen er kinderboeken over psychiatrische aandoeningen. De jaarlijkse 'Scheur je gek' Psychiatrie Scheurkalender is al jaren een bestseller. De boeken zijn zo leerzaam dat ze in het onderwijs worden gebruikt.

www.tobivroegh.nl
020 - 6181968