Actueel

TERUG NAAR OVERZICHT

Verslag InspiratieLokaal 1 en 8 september

11-09-2015
 “Wat vinden jullie er nou eigenlijk van om te werken in of met een wijkteam?” vraagt dagvoorzitter Eta Mulder aan de zaal bij de aftrap. “Geweldig, veel dynamischer werken dan eerst”, aldus een bezoeker uit de zaal. “Ik ben in mijn brede wijkteam opeens verantwoordelijk voor een baby van 3 weken, dat vind ik best eng”, merkt een ander op.
inspriatielokalen-205-5
Twee totaal verschillende antwoorden, die aangeven hoe divers de praktijk is achter het werken in wijkteams. Zie je wel of niet in de toegang, de tweede lijn? Welke taken heeft het team, wat doet de gemeente, wat het wijkteam? Kunnen medewerkers van andere zorg- en welzijnsorganisaties jou vinden met je expertise? En vind jij hen?

Als eerste gaat gastspreker Anneke van der Ven, senior adviseur bij Movisie, in op een onderzoek van Movisie over wijkteams: welke typen zijn er, wat zijn succes- en faalfactoren? Hoe is de samenwerking geregeld tussen ggz en ribw’s: waar zitten de aanknopingspunten?
Lees hier het verslag van deze lezing

Hierna volgen vier workshops met verhalen van de werkvloer:
RIBW Groep Overijssel (1 sept.) 
Pameijer (1 en 8 sept.)
RIBW ZWWF (1 en 8 sept.)
RIBW Brabant (8 sept.)

Tijdens de borrel vertelt Anneke van der Ven wat ze heeft gezien tijdens de workshops. “Het is lang niet altijd eenvoudig, dat is duidelijk. Je moet echt oude werkwijzen loslaten en verbindingen willen leggen met nieuwe, relatief onbekende partijen. Toch hoorde ik opvallend veel positiviteit, het enthousiasme spatte ervan af in sommige verhalen.

Veel van jullie zien namelijk dat het de klant echt wat oplevert: goede zorg, dichterbij en beter afgestemd. Ik hoop dat dat bijdraagt aan jullie inspiratie om,  samen in of met het wijkteam, ervoor te blijven gaan.”