Actueel

TERUG NAAR OVERZICHT

'De Nieuwe GGZ' biedt tegengeluid

28-10-2015
"De geestelijke gezondheidszorg is te veel bezig met symptoombestrijding en te weinig met de zelfredzaamheid van de cliënt." zo stelt De Nieuwe GGZ. Deze nieuwe beweging lanceerde zichzelf afgelopen week met een pamflet, dat mede is ondertekend door bestuurders van de RIBW Alliantie.
nieuwe-GGZ

De Nieuwe GGZ roept iedereen op die betrokken is bij de GGZ om met elkaar in discussie te gaan, ideeën te verzamelen en visie te ontwikkelen om de GGZ toekomstbestendig te maken. De mensen erachter vinden dat het huidige zorgaanbod niet aansluit bij de behoeften van mensen met psychische klachten.

Initiatiefnemers
Op 21 oktober is het pamflet ‘De Nieuwe GGZ’ gepubliceerd. Dit is een initiatief van hoogleraren van de Universiteit van Maastricht, Jim van Os en Philippe Deslespaul, senior wetenschappelijk medewerker van het Trimbos Instituut, Wilma Boevink en e-hulp deskundigen Michael Milo en Frank Schalken.

Niet duurzaam
De initiatiefnemers stellen dat de GGZ op termijn niet duurzaam is. Hoewel de GGZ afgelopen decennia veel aan kwaliteit gewonnen heeft en de transparantie van de geleverde zorg sterk gestegen is, is het streven naar kwaliteitsverbetering volgens hen ten koste gegaan van de behoeften en context van het individu.

Verder lezen?
Zij stellen een aantal oplossingsrichtingen voor. Het pamflet is te lezen op de website van De Nieuwe GGZ. Ook is er een Facebookpagina en een LinkedIn groep om verder te discussiëren.